Käytin aiemmin Withingsin / Nokian Steel HR -aktiivisuuskelloa (älykelloksi tuota ei voinut kutsua) arvostelu kellosta löytyy täältä – englanniksi. Lopulta olin kelloon pääosin tyytyväinen. Ns. tracking-ominaisuudet olivat hyviä ja omiin tarpeisiin sopivia. Akunkesto oli uskomaton.
Älykello-ominaisuudet jättivät toivomisen varaa, niitä ei ollut. Tai viestit sai puhelimeen, 1-rivin näytölle, toi 1990-luvun puhelinten tekstiviestit mieleen. Ehkä kuitenkin suurin ongelma itselle oli koko, kello vaikutti pieneltä ranteessa. Eikä alkuperäinen muoviranneke ollut erityisemmän tyylikäs. Korvasin sen paremmalla, mutta jälkiviisaana nahkaranneke olisi (ehkä) auttanut tyylikyydessä vielä enemmän.
No kellolla alkoi olla ikää ja joulu oli tulossa, joten ajattelin päivittää kelloa.
Miksi Suunto?
Miksi päädyin Suuntoon? Tutkin vaihtoehtoja kauan,. iLuurin käyttäjänä Apple Watch olisi ollut ykkösvaihtoehto, mutta siinä oli kaksi ongelmaa:
- Ulkonäkö ei iskenyt
- Kello sitoo täysin Applen-ekosysteemiin
Lopulta loppusuoralla oli Suunto 7 ja Garminin Fenix 6:n. Suunto oli näistä selkeästi edullisempi ja molemmat olisivat olleet kompromissejä jossain suhteessa.
Kompromissit
Garminin etuina oli monipuolisempi mittaaminen, mm. stressin ja unen osalta. Mukana tuli kuitenkin samalla ominaisuuksia mm. urheiluun liittyen, joita en kokenut tarvitsevani.
Suunnon selkeä vahvuus puolestaan oli ulkonäkö ja näyttö. Myös Google Wear tuntui pienellä googletuksella hyvältä idealta.
Fun fact: Ihastuin ”Heat map” -kellotauluun, jota en käytä juuri ollenkaan.
Suunnon suuri heikkous oli puolestaan mm. unen mittaaminen, joka oli täysin ulkopuolisten ohjelmien varassa. Tämä meinasi muodostoa showstopperiksi; kunnes keksin – Suunnon yhdistäminen Ouraan voisi olla täydellinen liitto.
Oura on parhaimmillaan stressin ja levon mittaamisessa, joka ei ole Suunnon vahinta aluetta. Oura on kuitenkin tässä, uskoakseni, Garminia vahvempi. Samalla Suunto oli uskoakseni erinomainen urheilu & älykello.
Tämän tajuttuani valinta oli nopeasti tehty. Suunto ja Oura löysivät tiensä lahjapakettiin.
Ai mitä pidin Ourasta, tästä on tulossa erillinen postaus!
Arvostelu
Olimme jouluna Ylläksellä ja matkan aikana tuli mieleen ”palautan kellon”, pääasiassa akunkeston takia. Se on surkea. Akku kestää lähtökohtaisesti päivän, ei kauempaa. Tässä olen ehkä hieman hemmoiteltu, Withingsin akunkesto oli spektrin toisesta päästä.
En tätä kuitenkaan tehnyt, matkan aikana ehdin tutustua kelloon paremmin ja paremmin. Kävelen paljon ja Suunnon kokemus näkyy, näyttö on suoritteiden aikana selkä ja pidän Suunnon omasta ohjelmistosta; se esittää datan selkeästi. Mittaus on myös tarkkaa, korkeusmittaus osuu yllättävän hyvin oikeaan (nyt talvella tätä on saanut testattua, kun on kävellyt jäällä). Mittaus on tarkkaa ja myös kotona kävellyt ns. arkiaskeleet tulevat hyvin talteen. Mutulla ainakin huomattavasti Withingsiä paremmin.
Löysin myös kellotaulun josta pidän ja kello on mielestäni pääosin (en arvosta muoviranneketta, mutta ymmärrän hyödyllisyyden urheilukäytössä) tyylikäs. Pieniä ihmettelyn aiheita jäi, mutta päätin pitää kellon.
Yksi ihmettelyn aiheista oli aktiviteetin kertyminen urheilun aikana. Mm. sulkapallon tai tenniksen aikana kertyneet askeleet eivät jää muistiin ollenkaan.
Yksinkertainen on kaunista
Tämä perinteinen viisaus on Suunnolla kääntynyt muotoon ”Mitä monimutkaisempi, sen sekavampi”.
Esimerkkejä riittää vaikka muille jaettavaksi, aloitetaan vaikka siitä että kellon käyttöönotto vaatii kolme ohjelmistoa. Kyllä, kolme.
- Google Fit
- Suunto
- Android Wear
Myöhemmin latasin vielä neljännen ohjelmiston unen seurantaan.
Neljä ohjelmistoa yhden kellon käyttöön. Voisin kysyä Suunnon tuotehallinnan mietteitä tästä.
Kellossa on myös iloisesti sekaisin Suunnon ja Googlen ohjelmistot, eikä Googlen ohjelmisto pysy puhelinsovelluksen kanssa kimpassa. oheiset kuvat on otettu n. 1min sisään. Arvot eroavat toisistaan radikaalisti.
Muitakin huvittavia ominaisuuksia on, kellossa on sää-sovellus (esiasennettu). Sovellus kertoo myös tuntikohtaisen ennusteen. Kun pyydän kellosta löytyvää Googlen avustajaa kertomaan tuntikohtaisen sääennusteen, se luonnollisesti avaa tämän sovelluksen, eikö.
No ei tietenkään. Vaan kehottaa menemään kännykällää Forecan-sivuille.
Kyllä, luit oikein. Pyydetty tieto on kellossa, mutta silti pitäisi käyttää kännykkää.
Toki ensimmäisen maailman ongelmia, silti – välillä ihmettelen miten tämä on läpäissyt Suunnon tuotehallinnan
Loppupäätelmä, lunastamattomat mahdollisuudet
Vaikka akunkesto onkin surkea, niin kellon ns. raudasta jää hyvä kuva. Näyttö on tarkka ja kirkas, mittarit (askel, korkeus, syke) ovat omien havaintojen mukaan luotettavia. Rakenne kestää käyttöä ja on tyylikäs (virheistä oppineena, hankin kyllä myös nahkarannekkeen AliExpressistä).
Valitettavasti ohjelmiston sekavuus ja keskeneräisyys vie parhaan terän kellolta.
Toisaalta, tämä on myös mahdollisuus. Rautaa on hankala päivittää, ohjelmiston päivittäminen on taas helppoa. Toivonkin kellon kehittyvän, ja paljon, tulevina kuukausina.
Google Wear Os
Kirjoitin ylle, tämä tuntui hyvältä idealta. Vielä, 2kk käytön jälkeen, ns. killeri-sovellusta ei ole tullut vastaan. Mutta joitain hyödyllisiä sovelluksia, toivon että markkinapaikka jatkaa kehittymistä; mahdollisuuksia on. Mm. Samsung ilmeisesti harkitsee Wear OS:n siirtymistä, joka lisännee tarjontaa.
Tätä varmasti myös tarvitaan; esim. Spotify ei vielä tue offline-toistoa.
Tiivistettynä
Jos etsit älykellon ja urheilukellon yhdistelmää ja jaksat sompailla useiden sovellusten välillä, voin suositella Suuntoa lämpimästi.
Jos akunkesto ja yksinkertainen käyttökokemus on tärkeää, jatka etsintää.