ruoka

Koko ateria muurikalla!

perunat, jauhelihapihvit ja naan-leipä murikalla!

Siitä se idea sitten lähti, voisi sanoa! Katselin Netflixin ”Chef’s table” -sarjaa ja siinä tehtiin perunoita grillissä. Ei mitään uutta, mutta peruna ”murskattiin” ennen paistoa. Tätä pitää kokeilla, ajattelin. Kun vielä Glorian Ruoka & Viini -lehden tuoreimmassa numerossa oli muurikalla tehtävän naan-leivän ohje, niin ateria oli melkein valmis.

Oheen tekasin jauhelihapihvejä – näin sain tehtyä koko aterian muurikalla!

Resepti

Aterian koostumus on melko yksinkertainen, myöskään ajoitus ei tarjonnut juurikaan haastetta. Alusta alkaen oli selkeää että ensiksi paistetaan perunat – kun nämä ovat saaneet väriä laitetaan ne muurikan reunoille (kts. kuva) jatkamaan kypsymistä ja paistetaan pihvit.

Pihvien ollessa valmiita siirretään nekin reunoille ja laitetaan leivät paistumaan. Artikkelikuva on tästä hetkestä.

Suurin haaste tekemisessä oli pannun kuivaaminen pihvien paiston jälkeen. Pannulla oli rasvaa ja pihveistä valunutta nestettä – leivät kuitenkin kaipasivat kuivaa pannua. Talouspaperia kului kuivaamiseen – eikä kuuman rasvan kuivaaminen ole mitenkään helppoa. Tähän pitää miettiä jatkossa parempi tapa.

Lisäksi perunat eivät onnistuneet kuten olisin toivonut. Epäilen juurisyyn olevan siinä että käytin uusia perunoita. Tein ennen kauppareissua testiperunan, joka onnistui täydellisesti – enkä ostanut muita perunoita. Kun lähdin sitten kokkaamaan niin en saanut yhtäkään perunaa murskattua yhtä täydellisesti. Ne joko hajosivat, tai jäivät ehjiksi.

No, seuraavalla kerralla tiedän paremmin.

Perunat

Perunat olivat lähes yhtä helppoja valmistaa kuin pihvit. Pestyt perunat murskattiin (tämä ei ollut niin helppoa kuin olisin toivonut) ja tämän jälkeen paistoin ne, säännöllisesti käännellen.

Pihvi

Kuten hampurilaispihvejä tehtäessä jauhelihan tulee olla tarpeeksi rasvaista, jotta pihveistä ei tule liian kuivia. Käytin itse Atrian 17 -prosenttista naudan jauhelihaa. Lisäksi sekoitin suolan ja pippurin pieneen tilkkaan rypsiöljyä, näin saan mausteet leviämään tasaisemmin pihvin sisään!

Naan-leipä

Naan-leipään käytin tosiaankin tuoreen Glorian Ruoka & Viini -lehden ohjetta. Tätä ei löydy netistä, vaikkakin muita reseptejä kyllä löytyy. Tällä kertaa resepti oli hiivaton, tämä toimi erittäin hyvin – leivistä tuli maukkaampia kuin edellisellä kerralla.

Lopputulos

Kuva lopputuloksesta on artikkelin pääkuvana. Perunoiden pienestä epäonnistumisesta huolimatta maut olivat kohdallaan. Lisämakua antoi tuore rosmariini jota olin pilkkonut sulatetun voin joukkoon, voita käytin niin perunoiden kuin valmiiden naan-leipien voiteluun.

Ensi kerralla teen kyllä kastikkeen ruuan oheen, nyt kokonaisuus oli ehkä hieman kuivahko. Tässä yhteydessä voisi toimia esim. intialais-tyylinen raita!

Päivän vinkki

Ruokaa ei tällä kertaa jäänyt yli, joten päivän vinkki ei koske ylijäämäruuan hyötykäyttöä. Tällä kertaa vihje on ehkä hieman filosofisempi.

Ruoka ei ole vakava asia. Ei. Ruokaa laittaessa saa kokeila, erehtyä ja yrittää; ei ole reseptiä jota pitää orjallisesti noudattaa. Tämänkin aterian alkusysäys oli Netflixin ohjelma. Minulla ei ole tietoa paistoajasta, perunalajikkeesta tai siitä pitääkö peruna suolata etukäteen vai ei.

Silti lähdin tekemään – vain niin voi oppia! Kun näet kiinnostavan ruokalajin, on se sitten TV -ohjelmassa tai vaikka ravintolan menussa niin kannattaa miettiä miten se on tehty, miten voisit itse kokata vastaavan. Ei haittaa vaikka se menee pieleen. Ja jos (/kun) onnistuu niin lopputulos on herkulinen!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.