Vapusta on nyt viikko, onkin aika katsoa taaksepäin, mitä oikein tuli syötyä!
Vappupäivä, vappupiknik ja Ullis – perinteinen yhdistelmä.
Mutta ei 2020, kiitos koronan. Mutta ei annettu tämän häiritä, aikaistettiin piknikkiä päivällä ja siirrettiin se omalle terassille, näin saatiin myös (turvaväleistä huolehtien) muitakin mukaan.
Tarjolle valikoitui perinteistä perinteisimpiä vappuruokia, tosin perunasalaatti puuttui joukosta ja nakit nautittiin hodareina – olisiko tämä nykyaikaistettu versio perinteisestä vappuherkusta? Skumppaa, munkkeja ja simaa löytyi myös!
Reseptit
Minulla ei ole tapana keksiä pyörää uudelleen, tai kirjoitella samoja reseptejä uusiksi (kun olen kuitenkin niitä netistä vakoillut). Jos resepti on omani, tai haluan avata valmistusohjeita tarkemmin, niin silloin käyn tätä tarkemmin läpi. Joko reseptin teko-ohjeen, tai muutamia niksejä jolla varmistetaan lopputulos. .
Nyt näin tein munkkien (paisto-ohje) ja hodarien (jousinakit) kohdalla.
Sima
Simalle on vain yksi ja oikea ohje, perinteinen sima!
Munkit
Munkkireseptejä on kymmeniä, ellei satoja. Itse olen käyttänyt Kinuskikissan reseptiä vappumunkit. Suuria eroja reseptien välillä ei ole, jossain kehotetaan lisäämään sitruunaa, vanilijasokeria tai appelsiinia taikinaan. Ja voihan sokerin sekaan lisätä kanelia.
Munkkeja voi ja kannattaa tuunata oman maun mukaan, ruuassa ei ole oikeaa tai väärää! Itse tein ihan perinteisen; en lisännyt taikinaan tai sokeriin mitään – puhtaat maut kunniaan (tämä on yksi ruoka periaatteistani)
Pari vihjettä, jotka olen tässä vuosien varrella oppinut munkkien paistosta:
- Munkkeja tehdessä pätee ohje mitä löysempää munkkitaikina on sitä kuohkeampia munkit on. Aiempina vuosina tämä on aiheuttanut ongelmia kun taikina on jämähtänyt kiinni leivinpaperiin. Tänä vuonna levitin leivinpaperin päälle vähän rypsiöljyä – ongelma ratkesi #suosittelen!
- Munkkien maku on taivaallinen, mutta paistorasvan haju ei. Kun hankin grillin sivukeittimellä rupesin hoitamaan paistamisen ulkona. Tässä käytännössä poistaa riskin tulipalosta ja samalla estää paistorasvan hajun leviämisen sisään.
Niin ja kuten kuvasta näkyy, käytä paistomittaria. Osittain munkkienpaistoa varten säilytin oman langallisen mittarini, vaikka ostinkin Meater -mittarin.
Paistamisen jälkeen munkit pitää sokeroida. Parhaiten se onnistuu kun munkit ovat mahdolisimman kuumia. Eli toimi seuraavasti:
- Paistapisteen viereen astia jossa talouspaperia
- Kuumat munkit hetkeksi talouspaperin päälle viilenemään (tässäkin auttaa ulkoilmassa paistaminen, vapun sää ulkona on usein viileähkö…)
- Kun munkit ovat viilentyneitä niin pyöritellään lautasella jossa on kasa sokeria
- Jossain ohjeissa suositellaan muovipussissa ravistelua, itse olen huomannut lautasella pyörittelyn paremmaksi tavaksi
- Ja syödään!
Itselläni oli apureita sokeroinnissa, joten käytin kahta astiaa, joista toinen oli aina sokerointipisteellä ja toinen paistopisteellä.
Hodarit
Jousinakit
Jousinakit, mitä nämä ovat? En tiedä näiden virallista nimeä (eikä sellaista olekaan), mutta idea on jatkokehitystä nauravista nakeista ja näkyvät otsikkokuvassa kuohuva-lasin takana.
Nauravat nakitthan saadaan tekemällä viilto nakin päähän. Jousinakit saadaan pujottamalla puinen grillitikku nakin läpi (pituussuunnassa) ja laittamalla veitsi nakin toiseen päähän n. 45 -asteen kulmassa. Tämän jälkeen nakkia pyöritetään siten että veitsi ”lepää” tikun päällä. Nakkia pyöritellään kunnes koko nappi on menty läpi, sitten grillataan & syödään.
Toimii muuten erinomaisesti hodarissa, ketsuppi ja muut lisukkeet menevät sopivasti nakin sisään.
Päivän vinkki:
Päivän vinkkini usein liittyvät pakastamiseen tai ruuan jatkokäyttöön. Tällä kertaa puhutaan munkeista ja pakastamisesta!
Kun munkkeja tulee enemmän kuin vappuna voi (tai pikemminkin on suotavaa, munkkejahan VOI syödä rajattomasti) syödä kannattaa osa näistä laittaa pakkaseen; mutta sokeroimattomina. Pakastetut munkit sokeroidaan vasta sulatuksen jälkeen, näin sokeri ei sula!