arvostelu teknologia

Arvostelu Oura -älysormus

ouran älysormus

Kun ostin Suunnon älykellon (tarkemmin täällä) luovuin tietoisesti kellon kautta tapahtuvasta unen seurannasta. Ouran hankkiminen oli ollut pohdinnassa jo kauan ja se sopi tähän saumaan.

Ourassa kiinnosti ominaisuudet, mutta myös huomaamaton tapa aktiivisuuden mittaamiseen. Vaikka Suunnon kellon onkin tyylikäs, niin Oura tuo mahdollisuuden yhdistää aktiivisuuden seuranta ja ns. perinteiset kellot. Tämä siitä huolimatta, että Ouran pääpaino on levon seurannassa.

Kun vielä Ouran verkkokaupassa oli hyvä Black Friday -tarjous päätös oli helppo.

Ostaminen

Ouran ostaminen ei ole erityisen nopeaa. Käytännössä kotiin pitää ensin tilata sovitinsetti, jonka avulla hahmotetaan sormuksen oikea koko. Tämän jälkeen tehdään varsinainen tilaus, eli pakettia odotetaan kahdesti.

Sovitinsetti

Sovitinsetti on hyvä idea ja siellä olevat sormukset eivät ole ”krääsää”, vaan tukevan oloisia sormuksia ja lähellä esikuvaansa. Itselle tosin jäi tunne, että koot eivät osu yhteen aivan 1:1:n. Ei en tätä syytä katoamisesta, sillä mielestäni sovitinsetin sormukset ovat hieman isompia. Tai sitten sormi hikoilee aidon kanssa eri tavalla.

Mitä mieltä?

Ensimmäinen reaktio oli sormuksen tuottama datan määrä. Sitä oli todella PALJON, trendejä löytyi – omaa tilaa voi tarkastella kymmeniltä eri kanteilta. Miten aktiivisuuteni, kehon lämpötila, sykeväli, nukkumaanmeno, tai heräämisaika on vaihdellut viimeisten päivien aikana.

Mutta tässä on myös ehkä sormuksen heikkous. Mielestäni datan esittämisessä on Ouralla vielä tekemistä. Sovellus kertoo numeraalisen arvon unesta ja valmiudesta. Mutta näiden taustalla oleviin syihin voisi mennä tarkemmin.

Esimerkkinä 10-15 minuutin myöhästymienn omasta normaalista nukkumaanmenoajasta toi 10-15 pisteen heikennyksen valmiuden ja unen arvoihin, kommentilla ”Menit tavallista myöhemmin nukkumaan.” En usko että muutama minuutti vaikuttaa noin radikaalisti. Tai jos vaikuttaakin, tämä ei kuitenkaan tullut mistään ilmi. Kuvaksi jäi, että vain nukkumaanmenoaika vaikutti näihin pisteisiin

Istuminen sormeen. En ole käyttänyt sormusta vuosiin ja Ouran käyttöönotto tuntui aluksi oudolta. Se myös teki selvän painauman sormeen. Välillä jopa mietin ostinko liian pienen sormuksen. Joka näin jälkikäteen tuntuu hullulta ajatukselta.. Muuten käyttö on, kuten suunniteltu, huomaamatonta ja vaivatonta; sormus on helppo unohtaa.

… niimpä!

Sormuksesta ja sen hyödyistä jäi hieman ristiriitainen kuva; Oura mittaa käsittämättömän montaa asiaa ja uskoakseni erittäin luotettavasti. Mutta se mitä se tekee tällä datalla jää hieman puolitiehen. Mobiilisovellukseen ja sen esittämään dataan ja johtopäätöksiin pitäisi kiinnittää huomiota.

Yksi Ouran suurimmista hyödyistä on varmasti vanha viisaus ”Sitä saat mitä mittaat”; kun mittaa unta siihen rupeaa kiinnittämään huomiota ja menemään aikaisemmin nukkumaan ja näin unen laatu paranee

Sormus hukkui!

Minä ja sormukset ei sovita yhteen. Sormen nivelet ei sormuksia pidättele ja sormukset jotka kesällä / lämpimällä tuntuvat pieniltä ovat talvella, kylmän supistaessa sormia, ylisuuria.

Olen hukannut kihlasormukseni kaupan kassalla (luultavasti.) Ostoksia pakatessa pelastin sen kerran kauppakassista. Autolle päästyäni se oli kadonnut, lopullisesti.

Ouraa tilatessa en tätä kohtaloa ajatellut. Olisi ehkä kannattanut. Mitään viitteitä tästä ei ollut, edes tämän talven kovilla (-20 ja kovemmat) pakkasilla ei ollut viitteitä että sormus olisi putoamisvaarassa.

Sitten, yhtäkkiä, kun pääministerille faxi, huomasin töissä että sormus ei ole sormessani. Koitin epätoivoisesti etsiä, niin toimistolta, taskuistani kuin monesta muustakin paikasta (ml. kävin illalla päiväkodin pihalla, pidin sovellusta aukia ja kokeilin yhdistääkö se sormukseen.)

Tuloksetta.

Asiakaspalvelu

Olin katoamisen jälkeen yhteydessä myös asiakaspalveluun, joka kokemukseni ei ollut paras mahdollinen. Monessakin mielessä. Toki sain linkin mistä voin ostaa uuden sormuksen, pienellä alennuksella (olisi silti kalliimpi kuin alkuperäinen, Black Fridäynä ostettu).

Linkin osoitteen perusteella näitä on tarjottu muillekin 🙂

Mikä sitten kokemuksessa meni pieleen; ensimmäinen on asiakaspalvelun peruste. Kysymyksiäni ei luettu, useampaakin asiaa jouduin kysymään moneen kertaan. He kertoivat kyllä koska sormus oli katoamisaamuna ollut sormessa, mutta tätä pidemmältä ajalta tietoa ei kerrottu (edes kysyttäessä), eikä tietoa saanut itse katsottavaksi (vaatisi tulkintaa.)

Kun tämän yhdistää siihen että asiakaspalvelu ei voi lukita sormusta (teknisesti ei mahdollista, joka ei tietenkään ole asiakaspalvelun vastuulla)., niin kauhean korkeaa arvosanaa en tästä voi antaa.

Kun sormusta ei voi sulkea, niin löytäjä voi ottaa sen käyttöön – ilman että minä saan siitä ilmoitusta. Teknisesti olisi täysin mahdollista rakentaa prosessi, jossa Ouran tukeen kadonneeksi ilmoitettu sormus lukittaisiin ja se saataisiin auki ain ”oikeasta” osoitteesta tulevalla pyynnöllä. Kadonneita sormuksia voisi jopa palautua sovelluksen välityksellä.

Nyt tämä ei toimi; en ymmärrä miksi.

Ostanko uuden?

Matti Nykänen sanoisin fifty-sixty, samaoilla ajatuksilla mennään täällä.

Sormukseen ehti tottua ja alkuperäinen ajatus huomaamattomasta aktiisivsuus & lepomittarista toteutui. Tykkään seurata untani, vaikka Ouralla en ehtinyt vielä kehittää samankaltaista ymmärrystä tuloksista, kuin minulla oli Withingisin kanssa. Ei katoaminen näitä tarpeita poistanut.

Samalla n. 300€ omasta mogasta on ärsyttävän suuri summa ja haluanko maksaa sen uudelleen vain näistä syistä. Kuten ylle kirjoitin, huikeasta datamäärästään huolimatta suuria oivalluksia en sovelluksesta saanut. Sormus ei kuitenkaan avannut sellaisia näkökulmia joita minulla ei ennestään olisi. Ja toki näillä kokemuksilla sormuksen uusi kadottaminen huolestuttaa.

Luultavasti ostan sormuksen, vaikka varmaa se ei ole. Ja varmasti odotan vielä parempia tarjouksia.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *