ruoka

Illallinen portugalilaisittain!

espetada vartaat

Jos et pääse Portugaliin tuo Portugali luoksesi!

Tänä vuonna suunnitelmissa oli kesälomareissu Portugaliin, koska Korona, se ei kuitenkaan toteutunut. Onneksi kesäkuussa säät Suomessa olivat kuin suoraan Etelä-Euroopasta, kun juhannuksena tuli vieraita kylään oli oiva mahdollisuus siirtää Portugali Espooseen!

Pääruokana oli lihavarataita, omalta nimeltään espetada – vartaat ovat alunperin Madeiralta, kuten myös tämän hetken tunnetuin Portugalilainen Ronaldo. Hetken googlettelin mitä tarjoaisin näiden kanssa, monessa kuvassa oli leipää ja näin bolo do cacoa valikoitui lisäkkeeksi.

Kun Portugalista puhutaan ei jälkiruuasta ollut mitään epäselvyyttä. Varsinkin kun luottojulkaisuni (Glorian Ruoka & Viini) kevään numerossa oli erittäin helppo resepti tälle herkulle.

Samassa numerossa vertailtiin sikäläisiä punaviinejä ja suurimman suosituksen sai Quinta Da Espiga. Ruokalista oli siis näin valmis!

Resepti

Kaikki ruuat ovat yleisiä, reseptejä löytyy netistä kymmeniä. Pääpiirteittäin reseptit ovat samoja. Espetadan ja bolo do cacon kohdalla yhdistelin useita reseptejä omaksi versiokseen, pastel da natan kohdalla noudatin orjallisesti Glorian Ruoka & Viini -lehden reseptiä.

Lihavartaat, eli espetada

Pääasialliset käyttämäni raaka-aineet olivat:

 • 1kg Sisäfile
 • 4 kynttä Valkosipuli
 • Ripaus Suola
 • 6 (marinadiin) Laakerinlehtiä
 • 1 rkl fariinisokeria
 • Ripaus Pippuri
 • Punaviini/etikka
 • Oliiviöljy

Jossain resepteissä näkyi myös paprika-jauhetta ja sipulia ainesten jouokossa. Nämä reseptit tuntuivat kuitenkin olevan vähemmistössä, joten luotin tähän luetteloon.

Aloitin murskaamalla valkosipulin ja laakerinlehdet, lisäsin ne öljyn ja punaviinietikan ja mausteiden kanssa kippoon. Lisäsin myös lirauksen sherryä, mutta tämä tuskin makuun vaikutti.

Kun marinadi oli valmis siivosin lihan ja pilkoin sen sopiviksi paloiksi ja laitoin marinadiin maustumaan. Tällä kertaa se ehti marinoitua n. 4 tuntia, pidempi aika ei olisi ollut pahitteeksi – vaikka maku tarttui näinkin.

Kun grilli oli lämpiämässä laitoin lihat vartaisiin ja väleihin laitoin aina yhden laakerinlehden. Lisäsin myös paprikaa ja tein sivuun vartaita joissa oli vain paprikoita ja kirsikkatomaatteja.

Vartaita paistaessa muistathan antaa näiden vetäytyä hetken (väh 5 min) alumiinifolion alla!

Jälkimmäiset vartaat tehtiin sivuun ihan visuaalisista syistä, onhan varras jossa on melkein pelkkää lihaa hyvin kuvauksellinen #instagram Sen miten tässä onnistuin voi jokainen päätellä artikkelin pääkuvasta.

Bataattileipä, eli bolo do caco

Tämä oli minulle uusi tuttavuus. Reseptejä ei suomeksi paljoa löydy ja ulkomaisissakin oli paljon vaihtelua, ainekset olivat kaikissa samat – mutta määrät vaihtelivat. Aineksethan olivat hyvin yksinkertaiset:

 • 3,5 dl vettä
 • 1 pussi kuivahiiva
 • 300g bataattia
 • 1tl suolaa
 • 500g jauhoja

Kuten myös itse ohje:

 • Keitetään bataatit kypsiksi ja muussataan
 • Lisätään jauhot, suola ja hiiva
 • Sekoitetaan nämä ja lisätään vesi

Määrissä oli suurtakin vaihtelua, monessa reseptissä bataatin ja jauhojen määrä oli 1:1:n, joten kokeilin tätä reseptiä – taikinasta tuli aivan liian löysää, joten lisäsin jauhoja vielä leipomisvaiheessa (tämä otettu yllä huomioon).

Kun taikina on hetken kohonnut niin tein pitkulaisia leipiä ja annoin kohota vielä hetken. Lopuksi laitoin uuniin (225 10-15 min) ja voitelin valkosipulilla maustetulla voilla.
Tarjoilu lämpimänä vartaiden kanssa.

Bolo do caco
Valmiit leivät tarjoiluastiassa

Kermaleivos, eli pastel da nata

Tämän resepti oli tosiaankin lehdestä, eikä sitä vielä netissä ole. Reseptin mukaisesti käytimme valmista (pakaste) muropohjaa, joka kaulittiin ja laitettiin muffinsi-vuokiin – tämä toimi eritäin hyvin!

pastel da nata
Valmiit leivokset tarjoiluastiassa

Lopputulos

Kokonaisuus oli toimiva! Tekeminen ei ollut liian hankalaa, Ajallisesti kaikki valmistelut tehtiin juhannusaatto aamuna ja leivokset paistettiinkin tällöin.

Vieraiden tullessa grilli kuumaksi ja punaviini jääkaapista lämpiämään (huoneenlämpöinen viini on liian lämmintä, jääkaappikylmä liian kylmää..) ja leivät uuniin. Pian oltiinkin valmiita syömään!

Päivän vinkki

Leipiä tuli melko runsaasti, tuplamäärä verrattuna siihen mitä tarvittiin. Leivät jääkaappiin ja seuraavana päivänä lämmitys (grillissä tai paistinpannussa), salaattia oheen ja lounas on valmis. Leivät tuli voideltua voilla jo ennen ensimmäistä tarjoilua, joten mitään rasvaa ei tässä vaiheessa tarvitse lisätä.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *