ruoka

Karitsanpaistia

Täytettynä vuohenjuustolla ja yrteillä, sekä mustaherukkakastiketta!

Kuten on tullut todettua niin pääsiäisenä tuli herkuteltua. Meillä tässä pääsiäisenä korostuu ruoka muita juhlia enemmän. En ole jouluruuan ystävä, silloin keskitynkin tapaninpäivän perinteiseen Valioliiga-kierrokseen ja sitä tukevaan hampurilaiseen. Juhannus on hyvä, mutta ruoka on grilli-painotteista (ei siinä mitään pahaa), eikä valikoima ole yhtä monipuolinen kuin pääsiäisenä.

Pääsiäisessä on monta etua ruoka-juhlaksi. Kaikkia ei voi, yleisesti katsottuna, laskea eduiksi. Mutta tässä suhteessa ne auttavat:

  • Pääsiäinen osuu usein keväällä ajankohtaan jolloin lumet (jos niitä on ollut) sulavat ja aurinko alkaa lämmittää – on siis syytä kaivaa grilli esiin ja ruveta grillaamaan!
  • Sää on kuitenkin vaihteleva, joten koko ruokalistaa ei kannata suunnitella grillin varaan
  • Pääsiäisellä on oma selkeä teema (karitsa), mutta se on kuitenkin helpommin muokattavissa kuin jouluinen kinkku. Karitsasta löytyy esim. karetta, paistia tai potkaa. Myös maustamiseen ja kastikkeisiin löytyy kinkkua enemmän mahdollisuuksia variointeihin.
  • Ja toki, pitkät vapaat (4 pv) mahdollistaa monien ruokien kokeilemisen.

Resepti:

Mitä siis teimme tällä kertaa? Ohje oli oma yhdistelmä muutamasta reseptistä. Pääasiallisena innottimena toimi Glorian Ruoka & Viini -lehden pääsiäisnumero. Sieltä löysin ohjeen, jossa paistiin tehtiin pieni kolo joka täytettiin yrteillä (timjami & oregano) ja vuohenjuustolla.

Kastikkeeksi tein K-Ruuan sivuilta löytyvän rosmariinikastikkeen. Nimestään huolimatta hallitsevana makuna tässä oli mustaherukka.

Lisukkeena oli salaattia ja espanjalaisia uusia perunoita.

Toteutus ja lopputulema:

Lopputulema oli hyvä ja maistui! Eritoten lihan maustamiseni (suolalla ja pippurilla) kehittyy jatkuvasti (lue, uskallan laittaa tarpeeksi suolaa).

Jälkikäteen ajateltuna olisin yhden asian tehnyt toisin. Tein liian pienet kolot täytteelle, näistä olisi pitänyt tehdä isommat ja saada enemmän täytettä lihan sisään. Jos jotain pitää päätellä ylijääneestä täytteestä, niin tämä oli myös ohjeen tarkoitus.

Ja yhtä asiaa kokeillut, olisin lisännyt täytteeseen ripauksen hunajaa. Sen tuoma makeus olisi uskoakseni sopinut vuohenjuuston ja yrttien joukkoon ”tahnaan.”

Päivän vinkki:

Emme jaksaneet neljää palaa paistia syödä. Yksi jäi yli ja söin sen etäpäivän lounaana. Lämmitin lihaa kastikkeessa valellen lihapalaa sillä lähes jatkuvasti.

Ja liha oli jopa parempaa kuin tuoreena. Kastikkeella valeleminen murensi lihaa ja toi siihen huomattavasti lisää makua. Suosittelen kokeilemaan!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *