ruoka

Pihvi-ilta, pääosassa liha!

Pihvi-illan tarjoilu!

Syksyllä 2002 olin juuri muuttanut omaan asuntooni Töölöön. Asunnossa oli kaasuhella ja parin kaverin kanssa rupesimme puhumaan miten kaasuhellalla saa paistettua parhaat pihvit.

Siitä se idea sitten lähti! Emme siinä vaiheessa tienneet, tai tajunneet, minkä perinteen aloitimme!

Nyt, lähes 20v myöhemmin, perinne jatkuu ja kehittyy! Viimeisimmässä pihvi-illassa, elokuun lopussa, aloitimme keskustelun 20v juhlista! Mitä ja missä, nämä on vielä auki – ajankohta on jo päätetty; lokakuussa 2022 juhlitaan!

Jos seuraa Instagram tai Twitter -tiliäni on varmasti huomannut postauksia pihvi-iltoihin liittyen; tuorein esimerkki Instagramista!

Mistä pihvi-illassa sitten on kyse?

Pihvistä, tietenkin! Ja monesta muusta! Idea alkoi lyhyestä keskustelusta, miten kaasuhellalla saa parhaat pihvit ja lähti kehittymään! Kuten niin usein niin sattuma näytti kyntensä, kaikki opiskeluiden aikaiset ideat eivät vakiinnu tai jatku valmistumisen jälkeen – pihvi-illan kanssa kävi toisin ja nykyään kyseessä on lähes instituutio, ainakin meidän kaveripiireissä!

Kyse on siis hyvästä ruuasta jonka pääosassa on pihvi (/liha), mutta myös paljosta muusta kuin vain ruuasta; hyvistä ystävistä, jutuista ja perinteistä, sekä toki maailman parannuksesta; jota usein tapahtuu illan aikana!

Mistä aloitettiin ja mihin on päädytty

Illan sisältö on vuosien varrella kehittynyt, alussa ruokalistalla oli kolme ruokalajia ja varsinkin alku- ja jälkiruoka olivat vahvasti eineksiin pohjautuneita. Puolivalmisteita. Useampikin jälkiruoka on tehty Stockmannin leipomossa tai löytynyt suoraa kaupan pakastinhyllystä.

Samalla kun kokkaustaidot kasvoivat ruokalista alkoi monipuolistua ja monimutkaistua! Nykyään 5 ruokalajia + keittiön tervehdys (amuse bouche) on vakio, sopivien ruokajuomien kanssa toki.

Kun käytännössä kaikki tehdään alusta ja myös ruuasta ja seurasta on tarkoitus nauttia niin päivän pituus on kasvanut. Nykyään 10+h ei ole poikkeuksellinen kesto illalle; tuorein pihvi-ilta aloitettiin klo 14 ja pääruokaa ruvettiin syömään klo 20 jälkeen!

Teemat

Yksi pihvi-illan suurimmista kehitysaskeleista on teema jonka ympärille tapahtuma rakennetaan. Aiemmin yksittäiset annokset valittiin näiden kiinnostavuuden mukaan, yksittäisinä ruokina nämä olivat varmasti hyviä – mutta tällöin kokonaisuudesta ei tullut yhtenäistä, markkinoinnissa puhuttaisin tarinasta! Yhden oivalluksen jälkeen siirryimme rakentamaan koko illan yhden teeman ympärille, näin listasta on helpompi tehdä looginen kokonaisuus, jossa viinit, muut ruokajuomat ja ruoka tukevat toisiaan.

Ensimmäiset teemat kiertyivät maiden ympärille, olemme käyneet virtuaalisesti niin Italiassa, Ranskassa ja USA:ssa, kuin Afrikassa ja Saksassa. Olemme virtuaalisen matkailun edelläkävijiä.

…Afrikkalaisen viinin ja oluen, löytäminen Alkosta oli melko haasteellista, varsinkin kun halusimme välttää käyttämästä pelkästään Etelä-Afrikkan tuotteita, teemana kun oli koko manner!

Sittemmin olemme laajentaneet teeman käsitettä ja viime-aikoina on menu rakennettu mm. seuraavien teemojen ympärille:

  • Ilmiöt
  • ”Oodi Euroopalle”
  • (Ruoka) Klassikot
  • ”Huuhkajien matkassa” (menu rakennettiin historiallisten karsintojen lohkon vastustajien ympärille)

Tulevaisuus

Vuosi 2020 ei ollut suosiollinen pihvi-illoille; kuten ei monelle muullekkaan asialle. Kahdesti jouduimme kauden avausta siirtämään ja tämä tapahtui vasta elokuussa. Voi olla että toista kertaa emme ehdi tänä vuonna kokoontua – alkuvuosien 4-6 x vuosi tahti oli jo rauhoittunut 2 x vuosi -tahdiksi, josta nyt meinataan livetä!

Tästä huolimatta uskon vahvaan tulevaisuuteen, tulevaisuutta suunnitellaan jo ja samalla tapahtuma kehittyy jatkuvasti. Teemojen jälkeen ei ole tullut uusia isoja muutoksia; mutta pientä kehitystä jatkuvasti.

Mikä on seuraava kehitys? Viinin maistelua, tai ammattilaisen oppiin opettelemaan pihvin paistoa – tai sitten jotain täysin muuta. Vastaus ei ole vielä tiedossa, mutta selviää tulevien vuosien aikana.

Mutta mites se kauris?

Tämä on pihvi-iltojen ikuisuuskysymys. Alkuaikoina ruokalistaa ei suunniteltu erityisesti etukäteen, kävelin hyvämaineisen lihatiskin eteen ja katsoin mikä näytti hyvältä.

Mukaan tuli. lähes poikkeuksetta, ”maisteluannos”, joka oli usein kaurista. Tästä tulikin pihvi-iltojen ikuinen kysymys; onko kauris hyvää? Tämä pitää selvittää tulevaisuudessa, sitä mihin teemaan tämä sidotaan ei vielä tiedetä. Se voi olla riista, tai jokin muu.

Muut asiat ”pitäisi” listalla ovat Koben härkä ja karhu – ehkä toinen näistä päätyy listalle 20v -juhlissa?

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *