arvostelu ruoka

Hiiligrilli!

savuava hiiligrilli

On ollut jo kauan haaveissa! Kun sitten lähi K-Rauta tarjosi Cellon 57 -grilliä edulliseen hintaan; tai voitaneen puhua jopa ryöstöstä hinnan ollessa alle 60€.

No tämä tarttui mukaan; enkä ole katunut. Kaasugrillillin käyttöasteelle ostos ei sen sijaan tehnyt hyvää!

Yllättävän helppoa!

Ensin pitää murtaa yksi myytti, joka vahvana ainakin omassa takaraivossa. Hiiligrillin käyttö ei ole niin vaikeaa kuin voisi ajatella. Toki kaasugrilli on helpompi ja nopeampi, mutta ero ei ole niin suuri kuin usein ajatellaan!

Hiiligrillin syttäminen

Kaupat myyvät usein hiiligrillin yhteydessä ns. piippusytyttimen. Itse en tähän sortunut, mutta en myöskään hyödynnä perinteistä sytysnestettä. Ladon hiilet grillin ja tämän päälle teen pienen nuotion, jonka sytytän. Pieneksi pilkotut puut palavat nopeasti ja sytyttävät hiilet tasaisesti.

Olen myös käyttänyt hiilillä täytettyä kananmunakennoa, tämäkin kikka toimii erinomaisesti!

No miten nopeasti sillä pääsee grillaamaan?

Jos kaasugrillillä pitää odotella 10-15 minuuttia, että grilli on sopivan lämmin, niin hiiligrillillä tulee varata 30 minuutista ylöspäin. Tunnin kohdalla grilli alkaa olla täydellisessä grillauslämpötilassa!

Hiiligrillin lämmönsäätö

Miten sitä lämpötilaa sitten säädetään ? Ilmasäätimillä. Mitä nopeammin ilma kiertää grillissä sitä kuumempana grillli käy. Oma grilli kannattaa opetella, jotta tietää miten ilmasäätimet vaikuttaa lämpötilaan – tämäkin menee sarjaan ”yllättävän helppoa”. Grillin ensimmäiset kanat hieman kärähtiät, sen jälkeen on sujunut paremmin!

Pizza ja muurinpohjaletut

Tein jo aiemmin pizzaa Via Tribunaalin ohjeella, tällöin pizza paistui kaasugrillissä. Hiiligrillin saa kuumemmaksi (mittarin mukaan 350-400 -astetta), joten halusin kokeilla taikinaa täällä.

Tulos. Oli. Loistava!

Pohja oli pohjastaan sopivan rapea, mutta rakenne ei ollut kuitenkaan mureneva vaan sopivan mehevä!

valmis pizza
Juuri paistettu pizza ja tuoretta oreganoa – kelpaisi kenelle vain!

Varmasti olen kehittynyt taikinan tekemisessä ja käsittelyssä (yksikään pohja ei hajonnut grilliin laiton yhteydessä), mutta myös lämpötilalla oli osansa lopputuloksessa!

Miksi osikossa oli muurinpohjaletut? Minulla on erillinen poltin pannuani varten, tämä on kuitenkin epävarma ja suhteellisen tuuliherkkä. Aion kokeilla muurinpohjapannua hiiligrillissä. Tarvitsen vain pienen korottimen, millä varmistan riittävän ilmavirtauksen hiilille – tämän jälkeen uskon ratkaisun olevan voittava!

Loppusanat

Jos aiot hankkia vain yhden grillin, etkä halua hifistellä ruualla liikaa, suosittelen ehdottomasti kaasugrilliä. Se on hiiligrilliä helpompi ja näin ollen varmempi valinta. Mutta perustason hiiligrillit eivät maksa paljoa, suosittelen ehdottomasti hankintaa kaasugrillin rinnalle. Osan ruuista voi paistaa helposti ja nopeasti kaasulla, osan kanssa higistellä hiilellä.

Ainakin itse tulen noudattamaan omaa ohjettani ja käyttämään molempia rinnan! Ja toki kaasugrillin sivupoltimmelle tulee olemaan käyttöä mm. munkkien tai arancinien valmistamiseen.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *