ruoka

Pestoa! Pestoa! Pestoa!

Kuten jo edellisessä, focacciaa käsittelevässä, postauksessa paljastin (ei liene suuri yllätys), olen suuri italialaisen ruuan ystävä. Ja pesto on yksi heidän parhaista keksinnöistään. Se on kastikkeena suorastaan hämmästyttävän monipuolinen. Se toimii niin pastakastikkeessa yksinään, kuin esim. kanan kanssa. Sitä voi käyttää lihan tai kanan kanssa täydentämässä makua ja se sopii leivän oheen.

Resepti

Peston italialainen klassikko ja reseptejä löytyy netistä n. miljoona, ja vielä muutama. En myöskään pysty kirjoittamaan tarkkaa reseptiä, koska en koskaan mittaa aineita tarkasti, annan mennä fiiliksen mukaan. Mutta resepti menee jokseenkin näin:

  • Basilikan lehtiä, 3 kaupassa myytävästä ruukusta tulee meidän käytössä neljä annosta (katso päivän vinkki alta). Basilikan tapauksessa kannattaa muistaa että puskaa ei voi perata täysin, n. kolmannes lehdistä pitää jättää tulevaa satoa varten.
  • Pinjansiemeniä paahdettuna
  • (Yhdistän lehdet & siemenet morttelissa)
  • Lisään valkosipulia (3:n puskan basilikat = 3 valkosipulinkynttä)
  • Lisään parmesania ja/tai pecorinoa
  • Lisään vähän oliiviöljyä
  • Lisään suolaa ja pippuria
  • (Lopuksi soseutus)

Oliiviöljyn määrällä on hyvä muokata seoksen makua, mitä enemmän öljyä sitä pehmeämpi maku.

Pesto kannattaa tehdä maustumaan vähintään päivää ennen tarjoamista.

Artikkelikuvassa peston oheen on tiensä löytänyt mozzarella, kirsikkatomaatti ja tuore basilika. Maukas, helppo ja nopea ruoka, joka menee arkena ja myös viikonloppuna – tilkka punaista rypälemehua viereen ja parhaassa tapauksessa pala focacciaa ja huolet unohtuu.

Päivän vinkki

On kiire, töiden jälkeen on harrastuksia ja menoja (tai ainakin ennen koronaa oli). Pesto on myös täydellinen pikaruoka. Kuten ylle kirjoitin niin 3 basilika-ruukusta tulee 4 annosta pestoa. Kun yhden on syönyt niin mitä muille tapahtuu?

Laitan ne pakkaseen. Pesto kestää pakastamista erinomaisesti ja mikä parasta, jäinen kuutio sulaa lämpimän pastan joukkoon leviten samalla tasaisesti .

Eli, kun teet annokset valmiiksi pakastimeen sinulla on alle 15 minuutissa (pastan kiehuminen) valmistuva arkiruoka aina valmiina. Näitä ei tarvitse edes muistaa ottaa sulamaan.

Mikä on sopiva annos? Itse käytän muffinsi-vuokaa. Vuoraan vuuan kolot kelmulla ja annostelen peston näihin, vuoka hetkeksi pakkaseen ja kun pesto on jäätynyt vuuan voi ottaa pois.

Helppoa!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *