ruoka

Grillistä: Cajun maustetut broilerinkoivet, ananas ja bataatti

Grillattua broileria, ananasta ja bataattia!

Grillaustä? Kyllä, kesä, kärpäset ja grilli; kova kolmikko!

Juhannukselta oli jääkaappin jäänyt yksi bataatti ja vaimo bongasi K-Ruuan sivustolta herkulliselta vaikuttavan reseptin – pitihän sitä sitten kokeilla.

Toki pikkaisen piti taas säveltää! Ennen kokkausta broilerin koivet hieman jännittivät, näiden saaminen kypsiksi ilman kuivumista arvellutti.

Resepti

Pikkaisen piti tosiaankin säveltää, tarkemmin sanottuna jätin reseptissä olleen salsan väliin. Suurempi muutos oli kanan kohdalla, en ostanut valmiiksi marinoituja kanoja vaan maustamattomia ja tein marinadin itse.

Cajun-mausteseos

Googlettelin seoksen ohjeita hieman ja mikä tuli selväksi oli että yhtä ainoaa ohjetta ei ole. On vain aineksia joita tähän käytetään ja niitä saa vapaasti yhdistellä – tämähän sopii minulle; fiiliksellä mennään!

Oma cajun-seokseni koostui seuraavista osista:

 • Valkosipulia hienonnettuna (ei siis kuivattua, toisin kuin ohjeissa oli)
 • Timjamia
 • Tuoretta oreganoa (taas, ohjeissa oli kuivattu; mutta minulla oli vain tuoretta)
 • Paprikajauhetta
 • Chilijauhetta
 • Valkopippuria
 • Mustapippuria
 • Myllysuolaa

Laitoin kaikki sekaisin purkkiin ja annoin sekoittua n. vuorokauden.

Ananakset ja bataatit

Ananaksissa ja bataateissa noudatin K-Ruuan ohjetta, pääosin.
Leikkasin ananaksen 16 osaan, eli poistin päät, leikkasin loppuosan puoliksi ja nämä puolikkaat halkasin kahdeksaan osaan. Lopuksi poistin keskiosan ”puun”.

Tämän jälkeen pyöritin ananakset öljyssä

Bataatin kuorin viipaloin, viipaleet leikkelin vielä 2-3 osaan ja sain ranskisten muotoisia paloja. Lisäsin öljyyn suolaa ja mustaippuria ja pyörittelin palaset siinä.

Koivet

Koipien marinointia varten sekoitin pehmennyttä voita cajun mausteseokseen ja levitin tätä seosta nahan alle. Nahan päälle laitoin tilkan siirappia ja voitelin – ihan ulkonäön ja rapeuden takia!

Grillaus

Etukäteen kanan grillaaminen tosiaan pelotti hieman, mutta turhaan. Kun antoi kanan rauhassa paistua niin ongelmia ei tullut. Etenin seuraavasti:

 • Kovalla lämmöllä ”pinnat kiinni”, aloittaen nahkapuolelta
 • Valelin kanoja öljyllä kuivumisen estämiseki
 • Kun kanat olivat mukavan ruskeita asettelin ne pienelle parilalle (tässä joutui hieman asettelemaan, parilani on sen verran pieni) ja laitoin päälle vielä voita, valkosipulia ja limen kuorta

Annoin kanojen mehevöityä grillissä paistaessani ananaksia ja bataatteja. Näidenkin onnistumisen takana oli tarpeeksi rauhallinen grillaus. Molempia pyörittelin, miedolla lämmöllä, grillissä kauan.

Miten onnistui

Parissa aiemmassa artikkelissa on onnistumisten kohdalla ollut teemana ”hyvä idea, pitää vielä kehittää”; tällä kertaa tämä ei pidä paikkaansa. Osaa tulen tekemään uudelllen, osaa en.

Grillattu ananas

grillattua ananasta
Ananas sai grillistä sopivasti väriä!

Tästä ei ole paljon kotia kerrottavaa, ei hyvässä eikä pahassa. Grillattu ananas onnistuu aina samalla lailla, voisi kuvailla luotettavaksi työhevoseksi. Ei erinomainen, mutta tuo mukavaa makeutta grilliruokaan.

Grillattu bataatti

Grillatut bataatit
Bataatti grillaantui hyvännäköiseksi ja herkulliseksi grillissä!

NAM! Herkullista oli ensireaktio näiden kohdalla! En yleensä välitä bataattiranskalaisista, mutta nämä toimivat. Maku ja rapeus olivat kohdallaan!

Uskon että yksi onnistumisen avaimia oli pitkä kypsennys, joka onnistui miedon lämmön ansiosta. Kun kokeilin näitä ne muuttuivat ensin pehmeiksi, jonka jälkeen pinta rapeutui.

Näitä teen uudelleen!

Grillatut koivet

Koivet muhimassa
Kaikki koivet mahtuivat parilalle, pienellä asettelulla!

Kuten jo mainitsin, mietin miten koivet onnistuvat grillissä. Hyvin onnistuivat, kypsyydessä ei ollut mitään valittamista ja maku oli kohdillaan. Eivätkä ne olleet myöskään erityisen kuivia.

Mutta… kanan koivet uunissa ovat erityisen maukkaita kun ne lähes unohtuvat. Ne hautuvat liemessä ja pehmenevät; grillissä tämä ei onnistu. Parilalla alimmat kostuvat osittain, mutta eivät nekään kokonaan.

Grillaus voi olla kätevä tapa saada kanankoipiin väriä, mutta kyllä nämä jatkossakin teen uunissa!

Päivän vinkki

Jos koipia jää yli, kannattaa ne putsata! Lihasta saa erinomaisen kanakastikkeen kun lisää vain curryä, kermaa ja inkivääriä!

Toimii myös kaupast ostettujen grillattujen kanojen kohdalla!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *