ruoka

Omatekoinen aamiainen, tai brunssi!

valmis aamiaispöytä

Tuo päivän tärkein ateria!

Välillä on mukava panostaa tähän hetkeen hieman tavallista enemmän ja tarjota perheelle paras mahdollinen startti päivään! On sitten äitienpäivä, isänpäivä, synttärit – ja jos reheillisiä ollaan, erityiseen viikonloppuaamiaiseen ei tarvita edes syytä!

Brunssi vai aamiainen

Breakfast & Lunch = brunch – näinhän brunssin väitetään saaneen nimensä, se yhdistää (myöhäisen) aamiaisen lounaaseen!

Milloin puhutaan aamiaisesta ja milloin brunssista. Suurin ero näiden välillä on lämpimässä ruuassa. Brunssilla pitää olla tarjolla myös ruokaa, muutakin kuin pekonia ja munakasta.

Hyvä brunssi on erinomainen kokemus ja tuoreimmasta kirjoitin arvostelunkin. Mutta kotona kyseessä on usein aamiainen – vaikkakin tukevampi sellainen; jolla pärjää pitkälle päivään!

Aamiaisen rakentaminen

Aamiaiselle ei ole yhtä ja oikeaa koostumusta; pitää valita asioita jotka sopivat omaan makuun ja tilanteeseen!

Kun itse teen aamiaista se koostuu usein (osasta) seuraavia aineksia

Croisantteja

Pirkan croisantit ovat muuten hinta/laatusuhteeltaan voittamattomia kotiaamiaisella!

Rapeaa pekonia

Hotelliaamiainen, yksi lomamatkan kohokohdista on kun pääsee kävelemään suoraan herkkuaamiaiselle. Mutta jos aamiaisen pekoni on löysää niin hommasta menee heti maku! Tämä kannattaa muistaa myös kotona.

Vihjeenä, pekonia ei kannata ruskistaa pannulla – tästä tulee vain kauhea käry ja tämä paistaminen vie huomiota muulta valmistelulta. Uuni 200 -asteeseen ja pekonit pellille, 10-15 min ja sinulla on täydellisen rapeaa pekonia!

Kananmunia

Paahtoleivän ja pekonin kanssa kananmuna on aamiaisen oleellisin osa; näin on TV meille opettanut! Kananmunalla on monta olomuotoa ja päivästä ja yleistöstä riippuen voi aina tehdä sopivan; on se sitten paistettu, keitetty, munakas, uppomuna tai munakokkeli!

Yhdenkään näistä valmistaminen ei ole iso tai pitkäkestoinen urakka, mutta kaikki ovat herkullisia!

Munakas

Munakkaan valmistaminen on helppoa

  • 4 kananmunaa kippoon, päälle tilkka kermaa ja suolaa & pippuria
    • Munien rakenne rikki haarukalla
  • Paistinpannulle voita ja pannu kuumaksi
  • Munat pannulle ja rikotaan rakennetta paistinlastalla jatkuvasti
  • Kun seos alkaa olla hyytynyttä, varmistetaan että se on irtonainen ja kipataan puolikkaana lautaselle

Munakokkeli

Munakokkelin valmistus eroaa munakkaasta parillakin tavalla. Kerman sijaan käytetään maitoa, paistinpannun sijaan käytän kattilaa ja sen ei tarvitse olla yhtä kuuma. Siinä missä munakas kaipaa väriä pintaansa, munakokkelissa tätä ei saisi olla.

Munakokkelia ei myöskään kaadeta lautselle, vaan esim. kippoon josta sitä voi lusikoida lautaselle.

Amerikkalaisia pannukakkuja

Amerikkalaisista TV-sarjoista olemme oppineet että pannukakut kuuluvat aamiaiseen, ihan tavalliseenkin. Itse teen näitä osaksi erikoisempia aamiaisia; resepti löytyy HS:n sivuilta! Täältä löytyy pannukakuille omistettu postaus!

Pannukakkuja ja marjoja
Tarjolla pannukakkuja, mustikoita ja vadelmia – vaahterasiirapin kanssa!

Perinteinen mauste pannukakuille on vaahterasiirappi, mutta varsinkin näin syksyllä niiden oheen sopii mustikat ja vadelmat – joita voi laittaa muutenkin tarjolle!

Kahvia

Aamiaiseen kuuluu toki kahvi; jokaiselle makunsa mukaan. En ole, vielä, hankkinut Nespresso-keitintä, joten suodatinkahvilla mennään!

Appelsiinimehua

Vaikka Fat Lizardin arvostelussa kehuinkin omenamehua, niin mielestäni appelsiinimehu on aamiaiselle kuuluva juoma – mistä tämäkin käsitys lienee tullut?

Vinkkinä, HS testasi juuri 17 eri appelsiinimehua. Testistä tosin puuttui, nykyään lähes kaikista kaupoista löytyvä, tuorepuristettu mehu. Tämä mielestäni voittaa HS:n testin voittajan!

Leipää

Mitä on aamiainen ilman paahtoleipää? Niimpä; toki muutakin leipää voi aamiaisella tarjota – ruiseleipä löytää tiensä usein tarjolle, tasapainottamaan kaikkia muita ”herkkuja”!

Juustoja ja leikkeitä

Eri leikkeleet, esim. italialaiset salamit tai parmankinkku (kuten on varmaan tullut selväksi, pidän italialaisesta ruuasta) ja juustot sopivat aamiaiselle. Niin leivän kuin croisantin oheen – tai omaksi annokseksi!

Ei kannata myöskään napostelu-juustoja, brietä tai esim. goudaa – nämä ovat loistavia aamiaisen päättäjiä, ennen jälkiruoaka!

Hilloja ja marmeladia

Kaikki hyvät ruuat, niin myös aamiainen, päättyy pieneen makeaan jälkiruokaan. Vadelma- ja viikunahillot ovat perinteisiä lisukkeita juustoille ja ei liene mitään perienglantilaisempaa kuin appelsiinimarmeladi paahtoleivällä.

Mutta suosittelen myös kokeilemaan croisanttien dippaamistamansikka tai vadelmahillossa!

Kuohuva!

Ja toki, kun kyseessä on juhla, niin aamisen oheen sopii hyvin kuohuva! Vaikka mimosana; appelsiinimehun ja kuohuvan yhdistelmänä!

Muroja, jogurttia ja mysliä

Kaikki nämä ovat aamiaisen perinteisiä aineksia, en kuitenkaan mene näihin tarkemmin. Kun teen erikoisempaa aamiaista niin nämä eivät ole tärkeässä osassa. Ei sen takia etteivät ne sopisi tai en pitäisi niistä. On vain sen verran mitä jaksat syödä!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *