ruoka

Italialainen lihapullapata

valmiit lihapullat

Jos pitäisi miettiä lempiruokia niin lihapullat olisi listalla korkealla. Ja ihme kyllä, tässä blogissa ei ole vielä juttua lihapullista. Asia pitää korjata.

Kyseessä ei ole Ikean tunnetuksi tekemät ruotsalaiset lihapullat, vaan italialaiset lihapullat. Mielestäni resepti tosin vihjaa enemmän Atlantin taakse kuin Italiaan. Vihje on vahvasti amerikan-italialaiseen ruokaperinteeseen, varsinkin pastaan yhdistettynä.

Niin tai näin, tässä ohjeessa yhdistyy kaksi suosikkia; italialainen ruoka ja lihapullat. Yhdistelmä on mitä mainioin. Toimii niin sunnuntain perheruokana, kuin esim. vieraiden kanssa. Valmistelut voi tehdä ajoissa ja vieraiden tullessa otetaan vain valmis pata uunista.

..tomaattikastike on toki aina riski!

Resepti

Resepti löytyi, kuinkas muutenkaan, Soppa365:tä (alunperin bongasin reseptin Glorian Ruoka & Viinistä.) Resepti itsessään ei ole vaikea tai monimutkainen. Reseptin suurin hankaluus liittyy raakamakkaraan, jonka muserretaan taikinan joukkoon, sen kanssa saa olla tarkkana että makkara menee tarpeeksi pieniksi paloiksi. Muuten lihapullissa on makkaraisia yllätyksenä.

Raakamakkarasta, itse käytän lähes poikkeuksetta Livornon Luigia. Tämä on mielestäni maukas makkara sellaisenaan, mutta sopii makupalettinsa puolesta myös tähän reseptiin.

Miten onnistui

Resepti on takuuvarma; helppo ja tulos aina herkullinen. Olenkin tehnyt näitä useasti, kertaalleen myös ilman kastiketta ”naposteltaviksi”, toimi ” lämmittämättä juhlissa.

Päivän vinkki

Käyttämiini resepteihin tarvitaan usein yrttejä, on se sitten Salviaa (Saltimbocca), rosmariinia (Krutongit), Basilikaa (pestossa, tai koristeena), tai jotain muuta.

Miten yrtit saa riittämään? Minulta löytyy ns. yrttiruukku kasvatusvalolla. Mutta sen kapasiteetti on rajallinen. Tärkeämpi lähde näille on pakastin.

Yrttejä on mukava kasvattaa kesällä ja kuten kunnon maanviljelijä konsanaan, syksyllä tehdä sadonkorjuu ja laittaa kesän maut talteen pakkaseen. Sieltä niitä on hyvä annostella ruokiin. Monissa ohjeissa mainitaan sekoittaminen esim. öljyyn. En tätä ymmärrä – sekoittamisen voi tehdä jälkikäteen, jos tarpeen. Mutta etukäteen tehtyä sekoitusta ei saa peruttua.

Yrtit siis pakkaseen sellaisenaan.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *