ruoka Täydellinen hampurilainen

Täydellisen burgerin metsästys, osa Havaiji

havaijilainenananas

Sarjan edellisessä osassa jo lupailin hampurilaista Havaijilaisella tvistillä, tvistin tuo, mielestäni, hampurilaisen väliin sijoitettu ananas.

Kuuluuko ananas hampurilaiseen?

Pizzaan ananas ei kuulu, vai kuuluuko? Tähän väittelyyn en osallistu. Hampurilaisen ja ananaksen suhteesta en ole nähnyt väittelyä tai vahvoja mielipiteitä; mutta tämän testin perusteella sanoisin että ananas EI kuulu hampurilaiseen. Miksi; se on liian kostea ja iso – lue alta tarkemmin?

Siitä se idea sitten lähti

Muistan lukemattomat purilaiset (huom. ei hampurilaiset) eri grillikioskeilta joiden oleellisena osana oli ananas. Nimenomaan purkista otettu ananasrengas.

Kun viimeksi teimme hampurilaisia tuli puheeksi kasvisburgerit ja näiden yhteydessä ananas. Tytär kysyi voiko hampurilaiseen lisätä ananasta ja vastatessani myönätävästi toivoi sellaista.

Tässä vaiheessa mielessä oli vielä grillata purilaiseen tölkkiananas, mutta kaupassa oli aidot ananakset esillä niin päätin muuttaa suunnitelmaa! Siis aiemman kirjoitukseni hengessä, ruoka ei ole vakava asia; aina saa kokeilla – harvoin menee pahasti pieleen!

Resepti

Mitä sitten tarkoittaa Havaijilainen tvisti hampurilaisessa? En ajatellut tyytyä pelkästään ananakseen ja googlettelin hieman. Lopputuloksena lautaselle löysi tiensä myös grillattu avokado ja tein valkosipulipainotteisen kastikkeen.

Tämän lisäksi hampurilaisessa oli toki ns. perusaineet, eli:

 • Sämpylä (kevyesti voideltuna grillissä lämmitettynä)
 • Pekoni (grillattuna)
 • Salaattia

Grillattu ananas

Ostin siis kokonaisen ananaksen. Siivosin päät ja kuoret, viipaloin ja poistin keskustan ”puun”.

Nämä palaset laitoin grilliin, ensin kovalle lämmölle saamaan väriä ja lopuksi yläritilälle pysymään läpimänä ja hautumaan.

Grillattu avokado

Avokado oli selkeästi osa havaijilaisa ruokalistaa, pienen googlettelun jälkeen päädyin seuraavaan ratkaisuun:

 • Puolitin avokadon ja poistin kiven
 • Sivelin avokadoa kastikkeella, jossa oli
  • Limen mehua
  • Öljyä
  • Suolaa
  • Pippuria
 • Grillasin leikkauspuoli alaspäin

Tätä en edes yrittänyt laittaa burgerin sisään, vaan söin sen ohessa! Maku jätti ehkä toivomisen varaa (lähinnä se että sitä ei ollut); suurin syyllinen taisi olla avokado, joka ei ollut kypsä ennen grillaamista. Grillissä se kypsyi, mutta maku jäi matkalle.

Kastike

Kuten aiemminkin luotin kastikepohjassa turkkilaiseen jogurttiin. Siihen lisäsin valkosipulia ja timjamia (!).

Timjami ei mitenkään liittynyt havaijiin, mutta kyseistä yrttiä pursuaa kasvatuspihallani, joten päätin hyödyntää sitä täällä. Makuyhdistelmän pitäisi kaiken järjen mukaan toimia, ja niinhän se teki; vaikka valkosipuli timjamin maun pääosin peittikin!

Lopputulos

Eri maut toimivat yhteen yllättävänkin hyvin, ananaksen makeus yhdistettynä valkosipulin kitkeryyteen tasapainottivat toisiaan. Kuitenkin burgerissa oli kaksi suurta vikaa, joiden yli ei voi päästä. Molemmat johtuivat lopulta ananaksesta.

 1. Burgeri oli liian korkea jotta syöminen olisi kätevää
 2. Ananas kostutti burgeria liikaa ja sämpylä alkoi hajota.

Kokonaisarvosana 7+, maut toimivat rakenne ei

Erityismaininta Snelmannin Street Food jauhelihalle; tämä toimii todella hyvin ja on maukasta!

Täydellinen burgeri, pistetaulukko

Hampurilainen italialaisella tvistillä 9-

Perusburgeri, sitruunaisella majoneesilla: 8+

Havaijilainen ananas burgeri 7+

Seuraavassa osassa

Nyt ei kikkailla!

Ruokaa tehdessä tärkeintä on raaka-aineiden laatu ja hyvä kokki saa näiden maut esiin (loistamaan) ja tukemaan toisiaan.

Tässä hengessä seuraavassa osassa testataan klassikkoa, juustohampurilaista – ei mitään turhaa! Löytyisikö se täydellinen burgeri, kympin arvoinen suoritus, näin?

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *